Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Naleśniki z serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Granica między obiadem, a deserem jest dość cienka, ale w tak krótkim sezonie truskawkowym, możemy pozwolić sobie na słodki, pyszny obiad.

Naleśniki z serem i truskawkami

Składniki:

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki

Dodatki

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i truskawkami
Na początku robimy naleśniki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je trzepaczką. Dodajemy mąki, sól, mleko, obie wody i dokładnie mieszamy. Na końcu dolewamy olej, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, żeby ciasto odpoczęło. Następnie, na suchej, rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Wyszło mi 14 naleśników.

Zabieramy się za zrobienie masy serowej. Biały ser rozgniatamy widelcem, a jak mamy więcej czasu, to możemy go przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mieszamy z jogurtem naturalnym i dosładzamy do smaku.Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki.

Śmietanę, po schłodzeniu, ubijamy mikserem na sztywną pianę.Naleśniki smarujemy masą serową, układamy truskawki. Składamy naleśniki i ozdabiamy z wierzchu bitą śmietaną i truskawkami.