SUPERPRZEPIS

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi ze szpinakiem i łososiem Więcej zdjęć (2)

Pierogi to takie troszkę czasochłonne danie, ale czasami warto poświęcić troszkę więcej czasu i zjeść takiego pierożka, dla mnie to smak wakacji nad morzem.

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta sody

farsz:

  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 1/2 cebuli białej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki twarożku kanapkowego z dodatkiem szczypiorku
  • przyprawy

dodatkowo:

  • oliwa
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

ETAP 1:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Cebulę drobno pokroic i podsmazyć koniecznie na maśle.

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z sola oraz sodą. Na środku "kopczyka" z mąki zrobić dołek, wbić do niego jajko i dolać olej, następnie dolewając wodę zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto położyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczka i zostawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.

farsz:
Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na maśle, szpinak umyć i dokładnie odsączyć z wody, następnie dodać do cebuli, dołożyć drobno posiekany czosnek, wymieszać, smażyć około 10 minut (nadmiar płynu odparować, albo odlać) w trakcie wstępnie doprawić solą oraz czarnym pieprzem.

ETAP 2:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Serek dodajemy ze szczypiorkiem, ale taki z ziołami też pasuje.

Serek dodać razem z drobno pokrojonym łososiem do przestudzonego szpinaku, dokładnie wymieszać i doprawić tak troszkę na ostro.

ETAP 3:

Pierogi ze szpinakiem i łososiem
Łososia kroimy na małe kawałki, ale tez go nie rozdrabniamy za mocno.

Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć szklanką krążki, na każdym krążku umieść porcję farszu i zlepić pierogi.


W dużym garnku gotujemy spora ilość osolonej wody i partiami gotujemy nasze pierogi, gotujemy do momentu wypłynięcia.

Do polania gorących pierogów polecam przygotować sos z oliwy z oliwek i drobno posiekanej zielonej pietruszki.