Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i łososiemETAP 1:
Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z sola oraz sodą. Na środku "kopczyka" z mąki zrobić dołek, wbić do niego jajko i dolać olej, następnie dolewając wodę zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto położyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczka i zostawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
farsz:
Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na maśle, szpinak umyć i dokładnie odsączyć z wody, następnie dodać do cebuli, dołożyć drobno posiekany czosnek, wymieszać, smażyć około 10 minut (nadmiar płynu odparować, albo odlać) w trakcie wstępnie doprawić solą oraz czarnym pieprzem.
ETAP 2:
Serek dodać razem z drobno pokrojonym łososiem do przestudzonego szpinaku, dokładnie wymieszać i doprawić tak troszkę na ostro.
ETAP 3:
Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć szklanką krążki, na każdym krążku umieść porcję farszu i zlepić pierogi.
W dużym garnku gotujemy spora ilość osolonej wody i partiami gotujemy nasze pierogi, gotujemy do momentu wypłynięcia.
Do polania gorących pierogów polecam przygotować sos z oliwy z oliwek i drobno posiekanej zielonej pietruszki.
SylaUla
zbysiowa
iziona
Dla mnie to też smak wakacji nad morzem przeniesiony do domowej kuchni, brakuje tego klimatu, ale i tak jest pysznie :)
robaczek