Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żadne naleśniki nie smakują latem lepiej niż takie z truskawkami, polane słodką śmietanką. Idealne na każdy posiłek dnia, można też je podać jako deser.

Naleśniki z truskawkami

Składniki:

Naleśniki z truskawkami

Na ciasto:

Na farsz:

  • 0,6 kg truskawek
  • cukier - ilość według uznania

Dodatkowo:

  • odrobina oleju
  • masło do podsmażenia naleśników
  • 300 g śmietany jogurtowej
  • cukier - ilość według uznania
  • truskawki na wierzch naleśników

Sposób przygotowania:

Naleśniki z truskawkami

ETAP 1:

Naleśniki z truskawkami
Przygotowujemy ciasto z mąki, jajek, mleka, wody, oleju i szczypty soli

Przygotowujemy ciasto. Jajka wbijamy do naczynia. Dodajemy mleko, wodę, przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy ponownie.

ETAP 2:

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Porcjami wylewamy cieniutką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.

ETAP 3:

Naleśniki z truskawkami
Na każdym naleśniku układamy porcję truskawek

Umyte, osuszone, pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki.
Na każdym naleśniku układamy porcję truskawek.

ETAP 4:

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki składamy w kopertki i smażymy na maśle

Naleśniki składamy w kopertki i smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanym maśle.
Naleśniki polewamy śmietaną, posypujemy cukrem oraz truskawkami.