kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki z twarogiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na naleśniki. Naleśniki przygotowałam z twarogiem, rodzynkami i skórką cytrynową. Polecam na słodki deser lub obiad.

Naleśniki z twarogiem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem i rodzynkami

Ciasto na naleśniki :

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia naleśników

Na farsz twarogowy :

  • 250 gram twarogu
  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Do wysokiego pojemnika lub miski wlewamy mleko, wodę, olej i dodajemy wybite jajko oraz wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę twarogową : do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, rodzynki, miód i sok oraz stratą skórkę z wyparzonej cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki i przekładamy na talerz. Na każdy naleśnik kładziemy porcję przygotowanego twarożku i zwijamy.
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do pojemnika i miksujemy.
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miseczki i mieszamy.
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Na naleśniki kładziemy farsz twarogowy i zwijamy.