haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 316]

Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta rolada zachwyciła nawet bardzo wybrednych gości, którzy wpadli do mnie niedawno na obiad. Delikatna, aromatyczna i wykwintna - nie tylko na świateczny stół, ale i na niedzielny obiad w gronie rodzinnym.

Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną

Mięso

  • 1 kg schabu
  • 180 g boczku (ja użyłam nie wędzonego, ale dobrze smakuje również z wędzonym)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ziarna ziela angielskiego, sol, pieprz
  • liście laurowe

Farsz

  • grzybów ( mieszanka łuskwiak nameko i shitake, ale mogą być też inne) lub 6 dkg suszonych
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 120 g boczku (surowy lub wędzony)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
1. Grzyby podsmażyłam na patelni zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jeśli używasz suszonych i namocz je i gotuj około godziny.

2. Następnie grzyba zmieliłam razem z boczkiem (użyłam blendera) i do masy dodałam posiekana żurawinę i pokrojona drobno natkę pietruszki. Dodałam bułkę tarta, pieprz i sól.

3. Schab nacięłam wzdłuż, tak żeby po rozłożeniu powstał prostokąt, lekko rozbiłam tłuczkiem, doprawiłam sola i pieprzem i na taki płat mięsa rozłożyłam farsz.

4. Zwinęłam roladę i obwiązałam sznurkiem. Posmarowałam olejem wymieszanym z musztardą. Posypałam rozbitym w moździerzu zielem angielskim.

5. Na wierzchu rozłożyłam plastry boczku i liście laurowe. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na noc do lodówki.

6. Na drugi dzień zdjęłam folię spożywczą, mięso położyłam na blaszce, przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem zdjęłam folię i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni, żeby zrumienić boczek.

7. Podałam z dwoma sosami: pieczeniowym i grzybowym.
Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
Grzyby mielimy z boczkiem i dodajemy zurawinę i natke pietruszki.
Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
Mieso sarujemy farszem i zawijamy roladę.
Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
Gotową roladę zostawiamy na noc w lodówce.
Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
Pieczemy godzine w piekarniku w temperaturze 180 stopni.