Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa z grzybami i zurawiną
1. Grzyby podsmażyłam na patelni zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jeśli używasz suszonych i namocz je i gotuj około godziny.
2. Następnie grzyba zmieliłam razem z boczkiem (użyłam blendera) i do masy dodałam posiekana żurawinę i pokrojona drobno natkę pietruszki. Dodałam bułkę tarta, pieprz i sól.
3. Schab nacięłam wzdłuż, tak żeby po rozłożeniu powstał prostokąt, lekko rozbiłam tłuczkiem, doprawiłam sola i pieprzem i na taki płat mięsa rozłożyłam farsz.
4. Zwinęłam roladę i obwiązałam sznurkiem. Posmarowałam olejem wymieszanym z musztardą. Posypałam rozbitym w moździerzu zielem angielskim.
5. Na wierzchu rozłożyłam plastry boczku i liście laurowe. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień zdjęłam folię spożywczą, mięso położyłam na blaszce, przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem zdjęłam folię i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni, żeby zrumienić boczek.
7. Podałam z dwoma sosami: pieczeniowym i grzybowym.
2. Następnie grzyba zmieliłam razem z boczkiem (użyłam blendera) i do masy dodałam posiekana żurawinę i pokrojona drobno natkę pietruszki. Dodałam bułkę tarta, pieprz i sól.
3. Schab nacięłam wzdłuż, tak żeby po rozłożeniu powstał prostokąt, lekko rozbiłam tłuczkiem, doprawiłam sola i pieprzem i na taki płat mięsa rozłożyłam farsz.
4. Zwinęłam roladę i obwiązałam sznurkiem. Posmarowałam olejem wymieszanym z musztardą. Posypałam rozbitym w moździerzu zielem angielskim.
5. Na wierzchu rozłożyłam plastry boczku i liście laurowe. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień zdjęłam folię spożywczą, mięso położyłam na blaszce, przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem zdjęłam folię i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni, żeby zrumienić boczek.
7. Podałam z dwoma sosami: pieczeniowym i grzybowym.
BozenaMatuszczyk