Sposób przygotowania:
Marynowane pulpeciki śledziowe Eliprzygotowanie śledzi
Płaty śledziowe opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć skórę ze śledzi.
przygotowanie śledzi cd
Przygotowane śledzie bez skóry zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i zmielić w maszynce.
przygotowanie pulpetów
Do zmielonej ryby dodać cebulę, bułkę tartą,jajka, przyprawę do ryb i sól, pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Kulki śledziowe obtoczyć w bułce tartej. W wysokim rondlu rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Do gorącego oleju wrzucać partiami pulpeciki i smażyć aż będą złociste.
zalewa
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół plastry.Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cebulę liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier do smaku. Zalewę gotować 10 - 15 minut. Gorące pulpeciki włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i zakręcić. ostudzone pulpety włożyć do lodówki żeby się przegryzły. Smacznego!