eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem przygotowałam pulpeciki ze świeżych płatów śledziowych. Włożyłam usmażone pulpeciki do zalewy octowej.

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

Składniki:

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

ryba

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

zalewa

Sposób przygotowania:

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

przygotowanie śledzi

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli
Zdjąć skórę z opłukanych i osuszonych śledzi.

Płaty śledziowe opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć skórę ze śledzi.

przygotowanie śledzi cd

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli
Zmielić śledzie w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Przygotowane śledzie bez skóry zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie cebuli

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli
Obrane z łupinek cebule zmielić w maszynce.

Cebule obrać z łupinek i zmielić w maszynce.

przygotowanie pulpetów

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli
Do ryby dodać cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy.

Do zmielonej ryby dodać cebulę, bułkę tartą,jajka, przyprawę do ryb i sól, pieprz do smaku.

przygotowanie pulpetów cd

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

Wszystkie składniki wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

Kulki śledziowe obtoczyć w bułce tartej. W wysokim rondlu rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Do gorącego oleju wrzucać partiami pulpeciki i smażyć aż będą złociste.

zalewa

Marynowane pulpeciki śledziowe Eli

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół plastry.Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cebulę liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier do smaku. Zalewę gotować 10 - 15 minut. Gorące pulpeciki włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i zakręcić. ostudzone pulpety włożyć do lodówki żeby się przegryzły. Smacznego!