olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z warstwą powideł śliwkowych oraz cienką warstwą twarożku zawinięte w rulon to ciekawa odmiana.

Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi

 

  • 1,5 szklanka mąki
  • 300 ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 150 ml wody
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie twarożku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
Do naczynia wlewam mleko, a następnie dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam . Następnie wbijam jajka i dodaję sól oraz wodę, kiedy masa będzie jednolita wstawiam ją na godzinę do lodówki. Naleśniki smażę z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmuję je z patelni i przekładam na talerz. Naleśnik smaruję najpierw powidłami śliwkowymi, po czym nakładam cienką warstwę twarożku i zwijam całość w rulon.
Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
Do naczynia wlewam mleko, a następnie dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
Następnie wbijam jajka i dodaję sól oraz wodę.
Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
Kiedy masa będzie jednolita wstawiam ją na godzinę do lodówki.
Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
Naleśniki smażę z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmuję je z patelni i przekładam na talerz.