Naleśniki z wiśniami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przywołaj wspomnienie ulubionego letniego smaku i przygotuj naleśniki z wiśniami.

Naleśniki z wiśniami

Składniki:

Naleśniki z wiśniami

 

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Naleśniki z wiśniami
Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie POLTINO. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni POLTINO. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!