Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Naleśniki zapiekane pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne serowe naleśniki zapiekane pod pomarańczową pierzynką

Naleśniki zapiekane pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki zapiekane pod pierzynką

 

 

  • Naleśniki:

 

  • jajko - 1 szt
  • mąka - ok. 2 szkl.
  • mleko - ok. 1,5 szkl.
  • woda gazowana - 0,5 szkl.
  • sól - szczypta
  • proszek do pieczenia - szczypta
  • olej - 3 łyżki

 

 

  • Nadzienie :
  • biały ser - ok. 30 dag
  • jajko - 1 szt.
  • cukier wanilinowy - 1 op.
  • cukier - ok. 2-3 łyżki
  • olejek pomarańczowy - 5 kropel
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki

 

  • Polewa :
  • śmietana 12% - 200 ml
  • jajko
  • cukier - 2 łyżki
  • skórki pomarańczowa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane pod pierzynką
Robimy naleśniki: Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania konsystencji śmietanki. Odstawiamy na chwilę , by odpoczęło. Składniki na nadzienie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy naleśniki. Smarujemy przygotowaną masą.Zawijamy najpierw dwa przeciwległe boki po ok 3 cm do środka a potem wzdłuż w rulonik. Układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem i jajkiem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Przygotowaną polewą pokrywamy naleśniki.Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 min. w temp. ok.200C.Zdobimy wg. własnego pomysłu! Smacznego!
Naleśniki zapiekane pod pierzynką