Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żona w delegacji, więc miał być szybki, smaczny i niestresujący obiadek. (nie, żeby żona mnie stresowała). Więc był, ale dla każdego inny.

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą

 

  • Ciasto:

 

  • szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • szklanka piwa
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka oliwy (używam elektrycznej patelni do naleśników, jeżeli korzystasz ze zwykłej, nie trzeba dodawać oliwy).
  • Farsz:

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą
Przygotuj ciasto: wszystkie składniki zmiksuj na ciasto o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut, żeby mąka napęczniała. Usmaż naleśniki. Szpinak zalej wrzątkiem i blanszuj ok. 10 minut. Przepłucz zimną wodą i dokładnie odciśnij. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż, aż odparuje. Dodaj czosnek, ser i 2 łyżki śmietany, Smaż, aż składniki się połączą. Dopraw gałką i pieprzem. Naleśnik posmaruj szpinakiem, złóż na 4, posmaruj z wierzchu śmietaną i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą
Usmaż cienkie, niezbyt spieczone naleśniki.
Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą
naleśnik posmaruj szpinakiem z gorgonzolą.