WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Naleśniki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków zblendowanych na pure z dodatkiem mąki pszennej, mleka i jajek. Można je podawać na słodko lub słono.

Naleśniki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Wystudzić. Letnie przełożyć do miski i zblendować blenderem ręcznym. Powinna wyjść ok. 1 szklanka pure.

Do ziemniaków wbić jajka, wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wodę. Wszystko zmiksować mikserem na jednolite ciasto.

Ciasto powinno wyjść bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki.

Na patelni rozgrzewać porcje oleju i nalewać porcje ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Najlepiej smażyć na mniejszej patelni aby naleśniki nie rozrywały się przy przewracaniu.

Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki wychodzą bardzo pulchne i mięciutkie. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 8 małych naleśników.

Naleśniki ziemniaczane
Naleśnik ziemniaczany w trakcie smażenia na patelni
Naleśniki ziemniaczane
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię
Naleśniki ziemniaczane
Zmiksowane ciasto na naleśniki ziemniaczane
Naleśniki ziemniaczane
Ziemniaki ugotowane i przestudzone zblendowane na pure