Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie na pewno nie jest fit, za to jest smaczne i uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym

Na pulpety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • olej
  • mąka do obtoczenia pulpetów

Na sos:

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym

Przygotowanie sosu

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym
Przygotowujemy sos pieczarkowo - śmietanowy

Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę (kroimy też cebulę przeznaczoną do pulpetów). Natkę i koperek myjemy, osuszamy i siekamy.

Rozgrzewamy masło, smażymy cebulę (także tę przeznaczoną do pulpetów), następnie odkładamy na bok połowę cebuli z patelni, a do pozostałej dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy bulion.

Podgrzewamy 10 minut (w międzyczasie przygotowując pulpety).

Przygotowanie sosu - c.d.

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym
Do sosu dodajemy śmietanę - ja dałam śmietanę 18%

Do sosu dodajemy natkę i koperek oraz śmietanę, podgrzewamy chwilę razem, doprawiamy. Sos zagęszczamy mąką (łączymy ją najpierw w kubku z małą ilością sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do całego sosu).

Przygotowanie pulpetów

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym
Z mięsa mielonego i dodatków wyrabiamy masę mięsną

Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, dzielimy na niewielkie cząstki.

W miseczce łączymy mięso, cebulę, kawałki bułki, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, paprykę mieloną, musztardę i bułkę tartą. Wyrabiamy masę mięsną.

Przygotowanie pulpetów - c.d.

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym
Z masy mięsnej wyrabiamy pulpety, obtaczamy je w mące

Z masy mięsnej, za pomocą wilgotnych dłoni, formujemy pulpety. Obtaczamy je w mące. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu przez ok. 8 minut - po 4 minuty na stronę, pod przykryciem.

Podgrzanie pulpetów w sosie

Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowym
Pulpety podgrzewamy w sosie

Pulpety wrzucamy do sosu i podgrzewamy ok. 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.