Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pieczarkowo - śmietanowymPrzygotowanie sosu
Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę (kroimy też cebulę przeznaczoną do pulpetów). Natkę i koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
Rozgrzewamy masło, smażymy cebulę (także tę przeznaczoną do pulpetów), następnie odkładamy na bok połowę cebuli z patelni, a do pozostałej dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy bulion.
Podgrzewamy 10 minut (w międzyczasie przygotowując pulpety).
Przygotowanie sosu - c.d.
Do sosu dodajemy natkę i koperek oraz śmietanę, podgrzewamy chwilę razem, doprawiamy. Sos zagęszczamy mąką (łączymy ją najpierw w kubku z małą ilością sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do całego sosu).
Przygotowanie pulpetów
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, dzielimy na niewielkie cząstki.
W miseczce łączymy mięso, cebulę, kawałki bułki, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, paprykę mieloną, musztardę i bułkę tartą. Wyrabiamy masę mięsną.
Przygotowanie pulpetów - c.d.
Z masy mięsnej, za pomocą wilgotnych dłoni, formujemy pulpety. Obtaczamy je w mące. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu przez ok. 8 minut - po 4 minuty na stronę, pod przykryciem.
Podgrzanie pulpetów w sosie
Pulpety wrzucamy do sosu i podgrzewamy ok. 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.