katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa z dodatkiem naleśnikowych łazanek. Dla odmiany zupa nie z makaronem, nie z ziemniakami a z naleśnikiem.

Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej

 

 

  • Na zupę:
  • suszone grzyby 5-6 kapeluszy
  • zmielony susz grzybowy ok 1 łyżka
  • śmietana ok 3 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • por 2-3 zielone liście
  • marchew 1 szt
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej
Grzyby sparzamy, płuczemy i kroimy dowolnie. Dusimy na patelni na maśle.

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i razem trochę dusimy. W garnku gotujemy wodę i dodajemy podduszone grzyby, natkę pietruszki, liść laurowy i marchew. Dodajemy też zmielony susz grzybowy.

Gotujemy ok 30-40 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Śmietany oczywiście można dodać więcej by zabielić zupę.

Podane składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i smażymy naleśniki. Można naleśniki przygotować wg wypróbowanego przepisu. Usmażone naleśniki kroimy w paski a następnie w kostkę. Podajemy z przygotowaną zupą. Można oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej
Usmażone naleśniki kroimy w dowolne paski.
Naleśnikowe łazanki w zupie grzybowej
Pokrojone paski naleśnika kroimy w kostkę czy też na kwadraciki.