jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli zostanie Wam kilka naleśników możecie pokroić je jak makaron, usmażyć na chrupiąco z sezamem i podać do zupy.

Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem

 

  • 70 dag miąższu dyni
  • 1 kwaśne jabłka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chilli i imbiru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • miód i sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 naleśniki
  • 2 łyżki sezamu
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem
Obierz dynię oraz jabłko - pokrój wszystko w kostkę. Wsyp wszystko do garnka, zalej bulionem - gotuj do miękkości dyni. Miksuj zupę na gładko lub przetrzyj przez sito. Dodaj przyprawy, mleko kokosowe i trzymaj zupę na bardzo małym ogniu 5 minut, by smaki sie połaczyły. Na gorącej patelni przesmaż na oleju naleśniki pokrojone w paseczki (jak makaron) razem z sezamem. Podawaj zupę na gorąco posypaną makaronem z naleśnika przesmażonego z sezamem.
Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem
Miksuj zupę na gładko lub przetrzyj przez sito. Dodaj przyprawy, mleko kokosowe i trzymaj zupę na bardzo małym ogniu 5 minut, by smaki sie połaczyły.
Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem
Na gorącej patelni przesmaż na oleju naleśniki pokrojone w paseczki (jak makaron) razem z sezamem.