BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Naleśnikowe szaszłyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto z nas nie lubi naleśników, chyba każdy je uwielbia. Dzisiaj przygotowałam właśnie takie naleśnikowe szaszłyki. Kiedyś w jakiejś reklamie podpatrzyłam.

Naleśnikowe szaszłyki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Naleśnikowe szaszłyki

 

  • składniki na ciasto;
  • mąka pszenna 125 g,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • mleko 200 g,
  • jajka 2,
  • cukier 1 łyżka,
  • dodatkowo;
  • winogrona jasna około 200 - 300 g,
  • winogrona ciemna około 200 -300 g,
  • banany 2 ,
  • nutella 1/2 słoika,
  • serek waniliowy 1 op,
  • masło do smażenia około 50 - 60 g,

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe szaszłyki
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Odstawić na 20 - 30 minut.

Na patelni roztopić odrobinę masła, wlać porcję ciasta ,rozlać po całej patelni i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Dowolne owoce umyć osuszyć. Banany obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry.

Ciepłe naleśniki posmarować nutellą i zwinąć w rulon, następnie pokroić w 1,5 cm plastry.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno winogrono ciemne, naleśnik, banan winogrono jasne i tak do końca patyczka.

Część naleśników posmarować serkiem waniliowym i zrobić tak samo jak z nutellą.

Rada;

Szaszłyki zaczynać od owocu i kończyć na owocu.
Naleśnikowe szaszłyki
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować na gładką ,jednolitą masę
Naleśnikowe szaszłyki
Dokładnie wymieszać i porcjami wlewać na roztopione masło
Naleśnikowe szaszłyki
Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor
Naleśnikowe szaszłyki
Przygotować owoce,serek i nutellę
Naleśnikowe szaszłyki
Każdy naleśnik smarować nutellą albo serkiem zwinąć w rulon i pokroić w 1,5 cm plastry
Naleśnikowe szaszłyki
Naleśniki nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z przygotowanymi owocami