Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Tort - philadelphia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z serem śmietankowym philadelphia - w tej postaci można również z serem philadelphia, bez pieczenia wyczarować wyśmienite ciasto.

Tort - philadelphia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort - philadelphia

 

  • 100 g biszkoptów
  • tortownica (średnica 24 cm)
  • papier do pieczenia

 

  • Biszkoptowy spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 120 g masła (gorące)

 

  • Krem śmietankowo serowy:
  • 600 g śmietany
  • 3 opakowania (stabilizatora do śmietany / 24 g.)
  • 1 opakowanie galaretki (cytrynowa)
  • 330 g sera śmietankowego (philadelphia)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Tort - philadelphia
► Biszkoptowy spód: jako bazę na spód, włożyć biszkopty do zamykanej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta na drobno pokruszoną masę. W tym samym czasie rozpuścić masło w rondlu, włożyć pokruszone biszkopty i dobrze wymieszać z gorącym masłem. Następnie biszkoptowym - spodem, wykleić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i mocno docisnąć opuszkami palców do dann (można docisnąć dnem szklanki). Całość wstawić do lodówki.

► Krem śmietankowo serowy: w misce wymieszać ser śmietankowy (philadelphia) z cukrem, aż powstanie gładka, jednolita masa. W 250 ml przegotowanej, gorącej wodzie rozpuścić galaretkę cytrynową i wystudzić. Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier waniliowy, stabilzator do śmietany (sahnesteif) i ubić na bardzo sztywną masę. Następnie za pomocą trzepaczki ostrożnie wmieszać najpierw galaretkę cytrynową, a następnie ubitą śmietanę z philadelphia serem.

► Krem śmietanowo - serowy nałożyć i rozprowadzić na biszkoptowym spodzie w tortownicy. Wierzch posypać (100 g) pokruszonymi biszkoptami i tortę na noc wstawić do lodówki.
Torta - philadelphia
Aby wyjąć ciasto z tortownicy - trzeba ostry nóż o cienkim ostrzu, zanurzyć w ciepłej wodzie i oddzielić wokół krawędź ciasta o tortownicy.
Torta - philadelphia
Na biszkoptowy spód rozprowadzić krem smietanowo - serowy, wierzch posypać pokruszonymi biszkoptami i wstawić na noc do lodówki.