Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Nalewka bakaliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimowa nalewka na suszonych i kandyzowanych owocach - bardzo esencjonalna, aromatyczną, słodka, rozgrzewająca i wyjątkowa.

Nalewka bakaliowa

Składniki:

Nalewka bakaliowa

 

  • rodzynki 100 g
  • daktyle 100 g
  • figi 100 g
  • śliwki kalifornijskie 100 g
  • morele suszone 100 g
  • skórka pomarańczowa w cukrze 100 g
  • żurawina kandyzowana do smaku
  • wódka czysta 750 ml miód do smaku
  • skórka starta z cytryny 1/2-1 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Nalewka bakaliowa
Wszystkie owoce przelać na sitku wrzątkiem z czajnika, osączyć i przełożyć do słoja. Większe owoce można przekroić na połowę. Dolać wódkę, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce minimum na 4 tygodnie.

Nalewkę przecedzić i odlany płyn doprawić miodem i startą cytrynową skórką do smaku.

Ponownie odstawić na 2-3 tyg. do zmacerowania - przefiltrować.

Tagi:

nalewka wódka