Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Krokiety z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dania z ciecierzycy są bardzo zdrowe. Obniżają poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie, zawierają wiele cennych składników

Krokiety z ciecierzycą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety z ciecierzycą

 

  • składniki na naleśniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 25 dag maki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • składniki farszu
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • składniki panierki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Krokiety z ciecierzycą
Połączyć wszystkie składniki na naleśniki i zmiksować, odstawić na kilka minut. Usmażyć naleśniki. Cieciorkę należy namoczyć dzień wcześniej. Odlać wodę w której była moczona cieciorka i zalać ponownie nowym wrzątkiem około 5 cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować do miękkości około pół godziny. Po ugotowaniu zblendować. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Dodać do ciecierzycy podsmażoną cebulę,natke pietruszki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smarować kolejno naleśniki i zwijać. Jajko wymieszać z mlekiem, dodać pieprz i sól do smaku. Złożone naleśniki maczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron
Krokiety z ciecierzycą
Kiedy cicierzyca się gotuje nalezy przygotować naleśniki