msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Nalewka z czarnej porzeczki.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Super rozgrzewa zimą ,świetna do kawy i deserku.

Nalewka z czarnej porzeczki.

Składniki:

Nalewka z czarnej porzeczki.

 

  • 1,5 kg owoców czarnej porzeczki
  • 3 l wody
  • 400 liści z krzewu czarnej porzeczki
  • 2 kg cukru
  • 5 dag kwasku cytrynowego
  • 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnej porzeczki.
Zagotować owoce czarnej porzeczki z wodą i listkami,gotować ok.20 minut i odcedzić. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy.Po całkowitym ostudzeniu wlać spirytus,wymieszać i rozlać do butelek.Otrzymamy ok. 5 l pysznej nalewki. Jedyny mankament-nalewka musi odstać ok.2-3 miesięcy,aby jej skosztować.Ale naprawdę warto poczekać.