Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Napój miętowo-arbuzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiający napój doskonały na upalne dni.

Napój miętowo-arbuzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napój miętowo-arbuzowy

 

  • 5 gałązek świeżej mięty
  • 1 litr wody
  • 30 dkg arbuza
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Napój miętowo-arbuzowy
Gałązki mięty oczyścić, umyć, połamać, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Jak napar z mięty ostygnie, wyjąć z niego gałązki z liśćmi. Arbuza obrać, usunąć z niego pestki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do dzbanka miksera. Do arbuza dodać miód (można dać go więcej lub mniej, lub zastąpić cukrem) i bardzo dokładnie zmiksować. Zmiksowanego arbuza przelać do naparu z mięty i dokładnie wymieszać. Gotowy napój podawać schłodzony.
Napój miętowo-arbuzowy
Oczyszczone umyte i połamane gałązki mięty zalane wodą.
Napój miętowo-arbuzowy
Ostudzony napar pozbawiony gałązek i liści mięty.
Napój miętowo-arbuzowy
Obrany pozbawiony pestek i przełożony do dzbanka miksera arbuz.
Napój miętowo-arbuzowy
Arbuz dokładnie zmiksowany z dodatkiem miodu.