migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Napoleonka na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku.

Napoleonka na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka na cieście francuskim

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g
  • 5 szklanek mleka (1250 ml)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka
  • cukier u mnie ok 6-7 łyżek
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

Napoleonka na cieście francuskim
Piekarnik rozgrzać na 200-220 C.

Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie ponakłówać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto ładnie sie przyrumieni ok 15-20 minut. Każdy płat ciasta piekłam osobno. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

Budynie waniliowe ugotować z dodatkiem cukru. Ja dałam 6 łyżek cukru, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.

Na jeden płat upieczonego ciasta wyłozyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.
Napoleonka na cieście francuskim
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem.
Napoleonka na cieście francuskim
Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie ponakłówać aby ciasto opadło.
Napoleonka na cieście francuskim
Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.
Napoleonka na cieście francuskim
Na jeden płat upieczonego ciasta wyłozyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia.