SUPERPRZEPIS

Napoleonki wg Buni

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Napoleonki wg Buni Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam Napoleonki . Takie prawdziwe nie z bitą śmietaną , jakimiś kremami light , polewami itp. Zrobiłam wczoraj- postały w lodówce.

Składniki:

Napoleonki wg Buni

 

  • 1 gotowe ciasto francuskiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy ( najlepiej taki robiony w domu lub zamiennie aromat waniliowy)
  • 2 łyżki syropu Amaretto ( do drinków)
  • 5 łyżek masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Napoleonki wg Buni
Ciasto francuskie położyć w pokojowej temperaturze do rozmrożenia .Delikatnie rozwinąć. Pokroić na kwadraty jednakowej wielkości ( 20 sztuk ). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową żółtka roztrzepanego z łyżeczka wody ( za pomocą pędzelka ). Nakłuć ciasto delikatnie widelcem by dobrze wyrosło i nie pękało. Piekarnik rozgrzać do 200 *C i piec ciasto przez 15 minut aż zrobi się złociste. Zmiksować jajko z żółtkami , cukrem i syropem Amaretto . Dosypać obie mąki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotować z masłem i cukrem waniliowym .Do gotującego się na małym gazie wlać po woli masę z jajek- cukru i mąki . Energicznie mieszać trzepaczką jak do naleśników by nie porobiły się grudki. Przestudzić budyń. Połowę płatów ciasta ułożyć na dnie foremki . Na to ułożyć krem budyniowy .Przykryć pozostałym ciastem ( kłaść dnem do góry ładniej potem będzie wyglądać ) . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. Napoleonki powinny postać w lodówce kilka godzin tak by ciasto nasiąkło masą budyniową i dzieliło się równo przy nabieraniu razem z masą . Po wyjęciu pokroić na porcje . Wierzchy posypać cukrem pudrem i udekorować sezonowymi owocami np. malinami ( nie koniecznie).
Napoleonki wg Buni
Ciasto rozmrozić- posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą
Napoleonki wg Buni
Upiec ciasto na złoto - wyjąć z piekarnika i ostudzić
Napoleonki wg Buni
Zrobić krem z mleka-masła-mąki-aromatu waniliowego
Napoleonki wg Buni
Połowę ciasta ułożyć na spód -przełożyć masą budyniową i przykryć drugim ciastem