Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1425]

Napoleonka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna z kremem budyniowym napoleonka dla dzieci i dorosłych. Robiłam też napoleonki na krakersach przekładane śmietaną kremówką.

Napoleonka z kremem

Składniki:

Napoleonka z kremem

 

  • mrożone ciasto francuskie - 1 opak
  • KREM:
  • cukier - 250 g
  • margaryna- 250 g
  • budyniu śmietankowego -1 opak
  • 4 żółtka
  • 5 szklanek mleka
  • mąka - 1 szkl
  • cukier waniliowy
  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania napoleonek

 

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka z kremem
CIASTO: Ciasto rozmrozić, rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze dwa równe prostokątne placki. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec ok.20 minut w 200 stop.. Wyjąć ciasto i ostudzić. KREM Szklankę mleka odlać. Resztę przelać do rondla, zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać margarynę, rozpuścić. W pozostałej szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę, dodać żółtka, zmiksować. Przygotowaną mieszankę żółtkową , wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy i zagotowania. Ciepłym kremem przekładać placki. Ostygnięte ciasto pokroić na prostokąty i dobrze obsypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto