AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Napoleonka na krakersach wg Anety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste, szybkie i przepyszne ciacho bez pieczenia.

Napoleonka na krakersach wg Anety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka na krakersach wg Anety

 

  • ok. 200 g krakersów solonych
  • 1 litr mleka
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka.

Sposób przygotowania:

Napoleonka na krakersach wg Anety
Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów- jeden obok drugiego. Robimy krem budyniowy: do miseczki wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej, 1 niepełną szklankę cukru oraz 2 opakowania cukru waniliowego. Zalewamy stopniowo 1/2 litra mleka, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Na samym końcu do masy dodajemy 3 żółtka i dobrze mieszamy. Resztę mleka gotujemy, do gotującego wlewamy masę. Cały czas należy mieszać, żeby się nie przypaliło. Jeżeli zaczną się robić grudki- garnek zestawiamy na chwilę z ognia i energicznie mieszamy. Gotową gorącą masę budyniową wylewamy od razu na warstwę krakersów i wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwa krakersów- kładziemy je "do góry nogami", czyli spodem do góry. Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do przestygnięcia. Zimną napoleonkę wstawiamy do lodówki ( jak doczeka tego momentu !!! ). Krem jest na tyle gęsty, że rozkroiłam jeszcze ciepłą i nie rozlewał się- co widać na zdjęciu. No, niestety od razu zniknęła, zanim zdążyła porządnie ostygnąć ;))) SMACZNEGO :)
Napoleonka na krakersach wg Anety
Na dnie blaszki wyłożonej papierem układamy krakersy.
Napoleonka na krakersach wg Anety
Na warstwę krakersów wylewamy krem budyniowy przygotowany z mleka, mąki, cukru i żółtek.
Napoleonka na krakersach wg Anety
Na gorącym kremie budyniowym układamy kolejną warstwę krakersów.
Napoleonka na krakersach wg Anety
Gorącą napoleonkę posypujemy cukrem pudrem i po przestygnięciu wstawiamy do lodówki ( jak doczeka !!! ) ;))))