WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1263]

Napoleonka z kremem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Napoleonka na cieście francuskim, z kremem budyniowym o smaku pomarańczowym. Posypana na wierzchu cukrem pudrem.

Napoleonka z kremem pomarańczowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Napoleonka z kremem pomarańczowym

 

  • ok. 200g ciasta francuskiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Napoleonka z kremem pomarańczowym

ETAP 1:

Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części i ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć i wystudzić.

1 szklankę mleka zagotować ze skórką otartą z pomarańczy. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć mikserem i zmiksować z zimnym budyniem na jednolity krem.

Kremem posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Napoleonka z kremem pomarańczowym
Napoleonka tuż po przełożeniu kremem pomarańczowym
Napoleonka z kremem pomarańczowym
Krem pomarańczowy po zmiksowaniu w misce.
Napoleonka z kremem pomarańczowym
Ciasto francuskie po upieczeniu w piekarniku
Napoleonka z kremem pomarańczowym
Płaty ciasta francuskiego ułożone na blasze do pieczenia
Napoleonka z kremem pomarańczowym
Otarta skórka z pomarańczy dodana do mleka