SUPERPRZEPIS

Domowa napoleonka

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowa napoleonka Więcej zdjęć (7)

Domowa napoleonka czyli domowe francuskie ciasto przełożone pysznym budyniowym kremem - polecam oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

Domowa napoleonka

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Domowa napoleonka
Ciasto francuskie: Masło oraz 100 g mąki zagnieść. Masę włożyć do woreczka i spłaszczyć w postać prostokąta i wstawić na 30 min do lodówki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, rozwałkować w kształt koła (podsypałam mąką), na środku położyć schłodzoną maślaną masę. Złożyć ciasto w kopertę sklejając brzegi.

Odwracamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 1 cm (zawsze w jedną tę samą stronę Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut tę czynność wykonujemy jeszcze dwukrotnie.

Ciasto dzielimy na pół (jedną połowę wkładamy do zamrażarki), drugą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek.

Krem: 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując by nie powstały grudki.

Gotowy jeszcze ciepły krem przekładamy na jedną część ciasta francuskiego, przykrywamy drugim pokrojonym ciastem francuskim. Oprószamy cukrem pudrem Wstawiamy na około 12h do lodówki. 
Domowa napoleonka
Masło oraz 100 g mąki zagnieść. Masę włożyć do woreczka i spłaszczyć w postać prostokąta i wstawić na 30 min do lodówki.
Domowa napoleonka
Z pozostałych składników zagnieść ciasto, rozwałkować w kształt koła (podsypałam mąką), na środku położyć schłodzoną maślaną masę. Złożyć ciasto w kopertę sklejając brzegi. Odwracamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 1 cm (zawsze w jedną tę samą stronę
Domowa napoleonka
Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut tę czynność wykonujemy jeszcze dwukrotnie
Domowa napoleonka
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut
Domowa napoleonka
Przygotowujemy krem budyniowy
Domowa napoleonka
Gotowy jeszcze ciepły krem przekładamy na jedną część ciasta francuskiego, przykrywamy drugim pokrojonym ciastem francuskim. Oprószamy cukrem pudrem Wstawiamy na około 12h do lodówki