Sposób przygotowania:
Napoleonka (z budyniem)
Ciasto francuskie przekroiłam na pół, ułożyłam na blasze, każdy blat po nakłuwałam gęsto widelcem, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 15-18 minut w temp. 190st C, aż ciasto stało się złote. Ciasto wyjęłam, ostudziłam.
Ugotowałam budyń: jajka utarłam z cukrem, wsypałam obie mąki, wlałam szklankę mleka i wymieszałam, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowałam z wanilią.
Do gotujące się mleka wlałam masę jajeczną ciągle mieszając. Gdy masa zgęstniała, jeszcze chwilę gotowałam energicznie mieszając, żeby się nie przypaliła.
Do budyniu dodałam masło, wymieszałam żeby się rozpuściło. Gorący budyń wyłożyłam równomiernie na jeden blat ciasta, przykryłam drugim i odstawiłam do ostudzenia.
Przed podaniem ciasto pokroiłam w dość dużą kostkę, oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!
Ugotowałam budyń: jajka utarłam z cukrem, wsypałam obie mąki, wlałam szklankę mleka i wymieszałam, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowałam z wanilią.
Do gotujące się mleka wlałam masę jajeczną ciągle mieszając. Gdy masa zgęstniała, jeszcze chwilę gotowałam energicznie mieszając, żeby się nie przypaliła.
Do budyniu dodałam masło, wymieszałam żeby się rozpuściło. Gorący budyń wyłożyłam równomiernie na jeden blat ciasta, przykryłam drugim i odstawiłam do ostudzenia.
Przed podaniem ciasto pokroiłam w dość dużą kostkę, oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!