Sposób przygotowania:
Pleśniak ze śliwkamiPrzygotowanie składników na ciasto
Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrabianie ciasta
Dodaj żółtka, rozetrzyj wszystko palcami i uformuj kulę. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Wylepianie formy
Formę na ciasto (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i spód wylep połową ciasta (możesz też użyć wałka). Resztę ciasta pozostaw w lodówce. Spód ponakłuwaj widelcem.
Układanie śliwek
Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki lub na ćwiartki (małe śliwki takie jak węgierki wystarczy przepołowić i pozbawić pestki). Ułóż gęsto na spodzie z ciasta skórką do dołu.
Przygotowanie bezy
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłóż na śliwki. Resztę ciasta zetrzyj na bezę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra - dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
BozenaMatuszczyk
cherry
Dziękuję :)