cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pleśniak ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto ze śliwkami i bezą czyli popularny pleśniak. Do przygotowania tego ciasta ze śliwkami wykorzystałam węgierki.

Pleśniak ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pleśniak ze śliwkami

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 średnie jaja
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze śliwkami

Przygotowanie składników na ciasto

Pleśniak ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami: przygotowanie składników na ciasto

Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wyrabianie ciasta

Pleśniak ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami: Otrzymane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Dodaj żółtka, rozetrzyj wszystko palcami i uformuj kulę. Włóż do lodówki na około 30 minut.

Wylepianie formy

Pleśniak ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami: wylep ciastem spód i nakłuj widelcem

Formę na ciasto (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i spód wylep połową ciasta (możesz też użyć wałka). Resztę ciasta pozostaw w lodówce. Spód ponakłuwaj widelcem.

Układanie śliwek

Pleśniak ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami: węgierki ułóż ciasno na spodzie

Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki lub na ćwiartki (małe śliwki takie jak węgierki wystarczy przepołowić i pozbawić pestki). Ułóż gęsto na spodzie z ciasta skórką do dołu.

Przygotowanie bezy

Pleśniak ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami: gotowe do pieczenia

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłóż na śliwki. Resztę ciasta zetrzyj na bezę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra - dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem.