SUPERPRZEPIS

Napoleonka kokosowa na herbatnikach

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Napoleonka kokosowa na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Smaczna łatwa wersja znanej napoleonki na cieście francuskim - ta nie wymaga pieczenia. Wystarczy ugotować krem i wylać na herbatniki.

Składniki:

Napoleonka kokosowa na herbatnikach

 

  • mleko kokosowe 400 ml
  • mleko 3,2% 600 ml
  • budyń waniliowy 2 op.
  • budyń kokosowy 1 op.
  • cukier kryształ 1/2 szkl.
  • masło 200 g
  • olej kokosowy 50 g
  • herbatniki kakaowe
  • herbatniki pełnoziarniste

Sposób przygotowania:

Napoleonka kokosowa na herbatnikach
Dno średniej foremki wyłożyć jasnymi herbatnikami pełniziarnistymi. Od wielkości foremki zależy wysokość gotowej napoleonki.

W rondelku połączyć 400 ml tłustego mleka z mleczkiem kokosowym. Podgrzewać do zawrzenia i dosypać cukier. Dodać olej kokosowy i masło - mieszać do rozpuszczenia.

W pozostałym chłodnym mleku rozprowadzić 2 budynie waniliowe i 1 kokosowy, wlać do wrzącegp mleka i zagotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Gorący budyń wylać na jasne pełnoziarniste herbatniki wyrównując powierzchnię.

Budyń szybko przykryć kakaowymi herbatnikami, obciążyć deseczką i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Kiedy budyń stężeje pokroić na porcje wielkości herbatnika.

Wierzch posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao - podawać prosto z lodówki.
Napoleonka kokosowa na herbatnikach
Foremkę wyłożyć herbatnikami pełnoziarnistymi.
Napoleonka kokosowa na herbatnikach
W rondelku rozpuścić masło lub margarynę.
Napoleonka kokosowa na herbatnikach
Ugotować gęsty budyń kokosowo-waniliowy.
Napoleonka kokosowa na herbatnikach
Budyń wylać na herbatniki jasne i nakryć ciemnymi.