Sposób przygotowania:
Napoleonka z owocami
Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i cukry waniliowe. Zagotowujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Żółtka z cukrem, mąką i pozostałym mlekiem mieszamy na jednolitą masę. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając, powoli wlewamy masę z żółtek. Garnek stawiamy na małym ogniu. Gotujemy aż masa zgęstnieje jak budyń.
Prostokątną formę wykładamy papierem śniadaniowym i smarujemy tłuszczem. W formie układamy połowę herbatników jeden obok drugiego. Wlewamy gorącą masę, przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Gdy masa przestygnie, deser wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć. Wylewamy na owoce.
Prostokątną formę wykładamy papierem śniadaniowym i smarujemy tłuszczem. W formie układamy połowę herbatników jeden obok drugiego. Wlewamy gorącą masę, przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Gdy masa przestygnie, deser wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć. Wylewamy na owoce.
junette