renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Napoleonka bananowa na krakersach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Napoleonka bananowa na krakersach, może wydawać się to dziwne połączenie, ale proszę mi wierzyć warto zrobić i spróbować. Pyszności!!!

Napoleonka bananowa na krakersach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Napoleonka bananowa na krakersach

 

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń bananowy bez cukru
  • około 250 g krakersów
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Napoleonka bananowa na krakersach

Etap 1

Napoleonka bananowa na krakersach
Mąkę, budyń i żółtka mieszamy z mlekiem.

Odmierzamy 0,5 l mleka i wsypujemy mąkę, budyń bananowy i dodajemy żółtka. Całość mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek.

Etap 2

Napoleonka bananowa na krakersach
Masło i cukier dodajemy do pozostałego mleka i gotujemy.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.

Etap 3

Napoleonka bananowa na krakersach
Gotujemy masę budyniową tak żeby nie powstały grudki.

Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowana mieszankę i gotujemy masę budyniową, mieszamy tak aby nie było grudek.

Etap 4

Napoleonka bananowa na krakersach
W brytfance wyłożonej papierem układamy krakersy.

Blaszkę wykładamy papierem i układamy warstwę krakersów.

Etap 5

Napoleonka bananowa na krakersach
Napoleonkę przed podaniem należy posypać cukrem pudrem, smacznego!!!

Na krakersy wykładamy gorący budyń, następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Pozostawiamy do schłodzenia. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.