zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Nektarynowy placek z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

do tego placka można użyć dowolnych owoców

Nektarynowy placek z kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nektarynowy placek z kruszonką

 

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka :
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2/3 szk mąki krupczatki
  • 4 łyżki grubego brązowego cukru
  • 3 nektarynki

 

Sposób przygotowania:

Nektarynowy placek z kruszonką
Mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać. Wlać do tych składników mleko i olej oraz wbić jajka. Wymieszać ciasto i przełożyć je na blachę o wymiarach 31 x 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Nektarynki przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Składniki kruszonki połączyć palcami i rozsypać na owoce. Na koniec posypać kruszonkę cukrem brązowym. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kawałki.
Nektarynowy placek z kruszonką
na ciasto wyłożyć pokrojone w plasterki nektarynki
Nektarynowy placek z kruszonką
na owoce wysypac kruszonke i brązowy cukier
Nektarynowy placek z kruszonką
ciasto piec trzydzieści minut w 175 stopniach