SUPERPRZEPIS

Niby rosół

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Niby rosół Więcej zdjęć (5)

Wywar rosołowy z warzyw i korpusów .Dobrze zrobiony - doprawiony, z lanymi kluseczkami .Nazwać go rosołem nie mam odwagi .

Składniki:

Niby rosół

 

  • 0,60 kg tzw. porcji rosołowej czyli tego co zostanie po wycięciu piersi i udek z dużego kurczaka )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki ( do zupy i do posypania )
  • 1 goździk
  • 1 kostka bulionowa z drobiu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • maggi w płynie
  • sól do smaku
  • listki lubczyku suszone lub mrożone ( ja daję mrożone z łodyżkami )
  • 6 szklanek wody
  • 2-3 jajka ( zależy jak są duże )

 

Sposób przygotowania:

Niby rosół
Porcję rosołową umyć i podzielić na kawałki .Obrać i umyć warzywa . Wrzucić do garnka z porem , selerem , pietruszką ( korzeń ) i kilkoma gałązkami natki , lubczykiem . Cebulę i marchewki opiec na rumiano na patelni bez tłuszczu posypując w ostatnim momencie cukrem tak by się karmelizował. Wlać na patelnię kilka łyżek wody i zagotować. Przełożyć marchew i cebulę w którą wbić goździk i dodać do garnka razem z wodą z patelni. .Dołożyć kostkę bulionową . Wlać wodę . Zagotować na małym gazie .Zmniejszyć gaz i gotować przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok. 3 szklanki. Doprawić maggi , solą . Jajka roztrzepać dokładnie ze szczyptą soli . Wlewać cienkim strumyczkiem nabierając łyżką masę jajeczną i lejąc ją na rosół . Gotować minutę . Zgasić gaz . Ja lubię rosół posypać przed podaniem mielonym pieprzem , ale to już dowolnie . Obrać z przestudzonej porcji rosołowej mięso usuwając skóry, kości i chrząstki . Ja mrożę takie mięsko razem z marchewkami , pietruszką i selerem i używam potem jako bazę farszu do pierogów , krokietów .Można też takie mięso użyć do pasztetu jako część gotowanego mięsa z drobiu . Albo odlać przed zrobieniem klusek 1/2 szklanki wywaru i zrobić małą galaretkę drobiową ( z mięsem będą to dwie malutkie porcje + np. jajko , odrobina groszku - wywaru będzie tylko tyle by związał galaretkę ) Te 0,6 kg porcji rosołowej gotowane długo w niewielkiej ilości wody z dużą ilością warzyw daje zupełnie przyzwoitą zupę . Robię lane kluski z samego jajka bo są one delikatniejsze niż te z mąką .Może nie są tak wizualnie równe i cienkie jak tamte ale za to zdecydowanie smaczniejsze .
Niby rosół
Porcje rosołowe też można wykorzystać do ugotowania esencjonalnego wywaru
Niby rosół
Marchewi cebulę opiec przed włożeniem do garnka na suchej patelni
Niby rosół
Gotować na bardzo małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny
Niby rosół
Jajka ubić dokładnie i wlewać łyżką na wrzący rosół