Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

(Nie) zwykły chleb panierowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Co zrobić z pieczywem, które nie do końca jest świeże a zdatne do spożycia? Zapanierować. Idealna i smaczna przekąska.

(Nie) zwykły chleb panierowany

Składniki:

(Nie) zwykły chleb panierowany

chleb

  • 4 kromki chleba (najlepiej minimum z dnia poprzedniego, może być bułka lub chleb tostowy)
  • 1 jajko
  • bułka tarta + 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli
  • olej

Sposób przygotowania:

(Nie) zwykły chleb panierowany
Jajka wymieszać z odrobiną soli.

Pieczywo dokładnie obtoczyć w jaku i kolejno w bułce tartej rozmieszanej z sezamem. Na patelni rozgrzać (dosyć sporo) olej.

Chleb smażyć na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni - ułożyć na ręcznikach kuchennych, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. "Grzankom" można nadać różne kształty.