Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Niebianski chlodnik

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Rozkoszny smak, doskonaly na upalne dni

Niebianski chlodnik

Składniki:

Niebianski chlodnik

 

  • 3 duze, dojrzale banany,
  • pól puszki ananasa w kawalkach + sok z polowy puszki
  • (ok 200g),
  • 300ml jogutru naturalnego lub maslanki lub kefiru,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • ok 2 lyzki soku z cytryny do skropienia banana,
  • lyzka wiorków kokosowych,
  • szczypta cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Niebianski chlodnik
Na rozgrzanej patelni - bez dodatku tluszczu, wiorki kokosowe posypujemy cukrem wanilinowym i zrumieniamy. Banany obieramy. Dwa z nich kroimy na drobno, zgrniatamy widelcem i wraz z jogurtem i mlekiem kokosowym, miksujemy, lub zwyczajnie mieszamy lyzka. Dodajemy ananasa wraz z syropem i dokladnie mieszamy. Jeden banan korimy w polcentymetrowej grubosci prazki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kilka kawalków pozostawiamy do dekoracji, a reszte wrzucamy do masu jogutrowo-owocowej. Wierzch, dekoracyjnie obsypujemy uprazonymi wiorkami kokosowymi. Schladzamy w lodowce przez ok 30 minut. Smacznego!