anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Niebiańskie gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gruszki w karmelu z delikatną nutą amaretto oraz serkiem homogenizowanym to rozkosz dla każdego podniebienia.

Niebiańskie gruszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Niebiańskie gruszki

 

  • 3 gruszki najlepiej twarde
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 cytryny
  • 50 ml. lakieru amaretto
  • 1 serek homogenizowany

Sposób przygotowania:

Niebiańskie gruszki
Gruszki umyć i obrać przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzać masło z miodem i sok z cytryny. Ułożyć gruszki i obrażać po około 3 minuty z każdej strony.

Gdy nabiorą bursztynowego koloru dodać amaretto i jeszcze przez minutę smażyć.

Do salaterki wyłożyć owoce, polać powstałym sosem dodać po łyżce serek homogenizowany. 
Niebiańskie gruszki
smażyć na małym ogniu aby karmel się niw przypalił
Niebiańskie gruszki
gruszki nasiąkną pysznym sosem i nabiorą cudnej barwy.