misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Niebo i ziemia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nazwa tej potrawy pochodzącej z Nadrenii, wzięła się stąd, że często podaje się do niej ciemna wędlinę: kaszankę lub wątrobiankę...

Niebo i ziemia

Składniki:

Niebo i ziemia

 

 

Sposób przygotowania:

Niebo i ziemia
Ziemniaki obrać, opłukać, drobno pokroić. Gotować w osolonej wodzie. Jabłka obrać, opłukać, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do ziemniaków, gotować 15 minut pod przykryciem.
Ziemniaki z jabłkami zgnieść, przyprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę. Wysmażyć na suchej patelni. Dodać cebulę, smażyć 2 minuty na tłuszczu wytopionym z boczku.
Cebulę z boczkiem i jabłka z ziemniakami przełożyć na talerz.