pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Niedzielna babka jogurtowo-śmietankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka w wykonaniu, nieopadająca babka idealna do niedzielnej kawki.

Niedzielna babka jogurtowo-śmietankowa

Składniki:

Niedzielna babka jogurtowo-śmietankowa

 

  • Na średniej wielkości keksówkę;

 

  • 150ml oleju
  • 4 jajka
  • 420g mąki
  • 2 budynie śmietankowe - po 40g każdy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 20 dag cukru
  • 1/2 opakowania cukru wnailiowego
  • garść rodzynek

 

  • Na lukier:

 

  • 10dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Niedzielna babka jogurtowo-śmietankowa
Ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ja jogurt i jajka zostawiłam na noc na zewnątrz.Jajka utrzeć z cukrami - ja to robiłam trzepaczką bo nie chciałam budzić rodzinki wyciem miksera :). Wystarczy kilka minut aby składniki się połączyły. Dodać olej i jogurt. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia - można tu też od razu wsypać namoczone rodzynki. Wsypać do masy jajecznej. Wymieszać drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 160st ok 50minut.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładką masę. Polać wystudzoną babkę.

Tagi:

jajko jajka