Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Niedzielny obiadek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne niedzielne danie ze względu na to że jest zdrowe i pożywne.

Niedzielny obiadek

Składniki:

Niedzielny obiadek

 

  • 20 dkg Mięsa szynkowego,
  • 3 garście marchewki z groszkiem mrożonej,
  • 0,5 (małego) jogurtu naturalnego,
  • 5 plasterków ogórka zielonego,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Niedzielny obiadek
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy opłukane mięso i posypane solą oraz pieprzem.
Smażymy go z jednej strony 10 min i z drugiej 10min.
W tym czasie na 2 patelnie wrzucamy mrożone warzywa w raz z masłem i dusimy pod przykryciem minimum 30min.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Ogórka zielonego płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy z niego 5 plasterków takich grubszych i kroimy je w paseczki a następnie w kosteczkę i wrzucamy do miseczki , podsypujemy solą żeby ogórek puścił sok a następnie sok odlewamy.
Gdy już mamy ogórka odcedzonego dodajemy jogurt naturalny, pieprz , czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę do czosnku.

Gdy mięsko mamy już podsmażone z oby dwóch stron po 10 min przekładamy go do naszych warzywek na około 10min.
W tym czasie powinniśmy go obrócić około 4 razy, żeby mięsko przeszło warzywami a
warzywa mięskiem.

Gdy warzywa są już miękkie wykładamy je na środek talerza a następnie nakładamy na warzywka mięsko.
Wszystko dekoracyjnie podlewamy sosem.

Tagi:

mięso