Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Niemiecki chleb wiejski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kolejny żytnio-pszenny chlebek :)

Niemiecki chleb wiejski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Niemiecki chleb wiejski

 

 

Sposób przygotowania:

Niemiecki chleb wiejski
Zakwas powinien być dokarmiony przynajmniej 12 h przed wyrabianiem ciasta. W misce wymieszać 100 g zakwasu żytniego, wlać 350 g wody, dodać obie mąki i otręby, wsypać sól. Wyrobić ciasto (można sobie pomóc mikserem lub maszyną do chleba ;)). Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do foremki (ja wyłożyłam do okrągłej o średnicy dna 15 cm). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę. Następnie posmarować chlebek mlekiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 210 stopni i piec około 30 minut. jeśli popukany od spodu chleb nie wydaje głuchego odgłosu należy chleb dopiec bez formy 5-10 minut
Niemiecki chleb wiejski
W misce wymieszać zakwas wodę dodać obie mąki i otręby wsypać sól Wyrobić ciasto Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 2 godziny
Niemiecki chleb wiejski
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść Przełożyć do foremki Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę
Niemiecki chleb wiejski
Następnie posmarować chlebek mlekiem i posypać makiem