MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Nietypowe sushi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta przekąska wymaga nieco pracy i poświęcenia, bo napełnianie małych krążków to praca misterna, ale bardzo efektowna i smaczna.

Nietypowe sushi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nietypowe sushi

 

 

  • Dekoracja:
  • szczypiorek
  • świeża natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Nietypowe sushi
Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko. Grzyby mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut i drobno kroimy. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt miękka!). Z ostudzonych krążków pora wyjmujemy środki (zostawiamy 3 zewnętrzne warstwy liścia) i siekamy. W misce mieszamy ryż, grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki. 
Nietypowe sushi
Pora kroimy na mniejsze kawałki - prawie jak sushi
Nietypowe sushi
Kroimy marchewkę na długość kawałków pora
Nietypowe sushi
Wydrążamy środki pora i siekamy je do farszu
Nietypowe sushi
Przygotowanym farszem napełniamy krażki obok marchewki

Tagi:

ryż