SUPERPRZEPIS

Roladki z kaszy a la sushi

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Roladki z kaszy a la sushi Więcej zdjęć (5)

Roladki a la sushi z kaszy kukurydzianej, warzyw i mięsa smakują wybornie.

Składniki:

Roladki z kaszy a la sushi

 

  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 płaty glonów do sushi
  • 1 duży plaster pieczeni
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól do smaku
  • gotowane warzywa (marchew i brokuł)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kaszy a la sushi
Kaszkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz . Solimy do smaku – mieszamy. Studzimy lekko kaszę. Mieszamy pastę wasabi z majonezem lub jogurtem . Mięso kroimy w paseczki. Układamy płaty glonów na matę bambusową. Na płaty glonów nakładamy warstwę letniej kaszy. Z jednego brzegu smarujemy pastą wasabi, układamy na niej warzywa i mięso. Przy pomocy maty zwijamy w roladkę. Zawijamy roladkę w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy roladki i podajemy z dodatkiem swojego ulubionego sosu. Może to być sos chrzanowy lub keczup.
Roladki z kaszy a la sushi
Kaszkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Roladki z kaszy a la sushi
Z jednego brzegu smarujemy pastą wasabi, układamy na niej warzywa i mięso.
Roladki z kaszy a la sushi
Przy pomocy maty bambusowej zwijamy w roladkę.
Roladki z kaszy a la sushi
Po kilku godzinach wyjmujemy roladki z lodówki i kroimy w skośne paski.