Sposób przygotowania:
Nocny chleb na zakwasieEtap 1
Zaczyn: Rano zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego pół szklanki wody i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mąki i wody, ponownie wymieszać, przykryć i odłożyć na kolejne 5-6 godzin.
Etap 2
Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej suszoną cebulę i sól, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać cały zaczyn i wodę, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.
Etap 5
Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Ciasto ponownie odgazować zagniatając delikatnie brzegi do środka.
Ciasto umieścić w sitku łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Etap 6
Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.
Etap 7
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, ustawić hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Chleb piec ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.