Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nocny chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowy pszenny chleb z dodatkiem suszonej cebuli przygotowany na pszennym zakwasie, leżakowany całą noc w lodówce...

Nocny chleb na zakwasie

Składniki:

Nocny chleb na zakwasie

Zaczyn:

  • 4 łyżki pszennego zakwasu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720

Ciasto właściwe:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Nocny chleb na zakwasie

Etap 1

Nocny chleb na zakwasie
Zaczyn przygotowany z wody mąki i pszennego zakwasu.

Zaczyn: Rano zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego pół szklanki wody i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin.

Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mąki i wody, ponownie wymieszać, przykryć i odłożyć na kolejne 5-6 godzin.

Etap 2

Nocny chleb na zakwasie
Mąka sól i suszona cebula przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej suszoną cebulę i sól, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Nocny chleb na zakwasie
Woda i cały zaczyn dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać cały zaczyn i wodę, wymieszać.

Etap 4

Nocny chleb na zakwasie
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.

Etap 5

Nocny chleb na zakwasie

Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Ciasto ponownie odgazować zagniatając delikatnie brzegi do środka.

Ciasto umieścić w sitku łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 6

Nocny chleb na zakwasie

Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.

Etap 7

Nocny chleb na zakwasie

Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, ustawić hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Chleb piec ok. 15 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo