Sposób przygotowania:
Chleb na nocnym zaczynie
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do tego dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Następnie miskę z zaczynem przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. W tym samym czasie mąkę zalać 2,25 szklanki wody, lekko wymieszać i również odłożyć. Po 3-4 godzinach drożdże (30 g) rozpuścić w pozostałej wodzie. Do zalanej wodą mąki dodać sól, zaczyn, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto oprószyć 1/4 szklanki mąki, szybko ponownie zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość,podzielić je na dwie części. Z każdej części ciasta uformować owalny bochenek na oprószonym mąką blacie. Bochenki przełożyć na papier do pieczenia, odłożyć na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni (blachę również nagrzać). Na dole piekarnika umieścić foremkę z wodą. Bochenki chleba razem z papierem do pieczenia delikatnie przełożyć na gorącą blachę. Na wierzchu bochenków zrobić ostrym nożem nacięcia. Chleb piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 15 minut w 225 stopniach. Na koniec temperaturę zmniejszyć do 200 stopni, chleb piec kolejne 30-40 minut. Chlebek studzić na kratce.