Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Nugat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nugat należy kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.

Nugat

Składniki:

Nugat

 

  • 40 dag cukru
  • 150 ml wody
  • 15 dag miodu naturalnego
  • cukier waniliowy
  • 4 białka
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag płatków migdałowych
  • wafle

Sposób przygotowania:

Nugat
Wodę zagotować w rondelku, dodać cukier, mieszać, gotować tak długo aż syrop będzie gęsty i będzie ciągliwy. Do syropu, dodać, cukier waniliowy, miód naturalny (płynny), gotować na małym ogniu, należy uważać aby syrop nie wykipiał. Białka ubić na sztywno, przełożyć do syropu drewnianą łyżką, pomału mieszać, doprowadzić do zbielenia syropu. Odstawić z ognia, dodać orzechy włoskie drobno pokrojone i płatki migdałów, wymieszać. Masę wylewać na andrut, przykryć drugim i tak powtarzać do wyczerpania masy. Odstawić do drugiego dnia.