pieguska

pieguska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Nugat migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe do wykonania wafelki

Nugat migdałowy

Składniki:

Nugat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Nugat migdałowy
Migdały i orzechy siekamy i mieszamy ze sobą. Rozpuszczamy miód w łaźni wodnej jeśli jest w postaci skrystalizowanej. Białka ubijamy na pianę ze 100g cukru dodając rzadki miód. Pozostałe 100g cukru należy przygotować z 10 łyżkami wody. Powstanie syrop w którym rozpuszczamy gorzką czekoladę. Powstałą masę czekoladową dodajemy do piany z miodem. Do całości wrzucamy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Powstały nugat dzielimy na 2 równe części. Smarujemy nimi 2 wafle tortowe przykrywając nugat pozostałymi waflami. Tak przygotowane wafle wstawiamy do lodówki do czasu aż stężeją.

Tagi:

czekolada