Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Nuggetsy z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Alternatywa dla pysznych kąsków kurczaka w panierce, smażonych w głębokim tłuszczu - kto ich nie lubi? Można jednak upiec je w piekarniku, będą równie pyszne!

Nuggetsy z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nuggetsy z piekarnika

 

  • Składniki marynaty:
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mieszanki curry
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej lub innej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg fileta z piersi kurczaka

Sposób przygotowania:

Nuggetsy z piekarnika
Dokładnie mieszam wszystkie składniki marynaty. Mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, po czym przekładam do miski. Dodaję marynatę i najlepiej dłonią mieszam wszystko, by każdy kawałek dokładnie się nią pokrył. Miskę odstawiam na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

W miseczce mieszam jajko z mlekiem, wlewam zawiesinę do mięsa, mieszam. Oddzielnie mieszam mąkę z majerankiem i wsypuję je do mięsa. Ponownie mieszam.

Tak przygotowane kawałki kurczaka przekładam na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika (185 stopni C) na 35 minut. W połowie czasu przewracam mięso na drugą stronę.
Nuggetsy z piekarnika
Smakują pysznie z domowymi frytkami i surówką :)