WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1326]

Nutella z orzechów laskowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nutella z orzechów laskowych czyli domowy krem czekoladowo - orzechowy, idealny do kanapek, ciast, ciasteczek czy deserów.

Nutella z orzechów laskowych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Nutella z orzechów laskowych

 

  • 200 g orzechów laskowych (waga bez skorupek)
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Nutella z orzechów laskowych

ETAP 1:

Orzechy bez skorupek uprażyć na suchej patelni mieszając często aby się nie przypalały. Przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zawinąć i pocierać żeby zeszła skórka. Obrane orzechy zmielić a następnie przełożyć do blendera i zmiksować aż zaczną puszczać olej.

Mleko podgrzać z cukrem. Gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać chwilę i wymieszać. Przelać do orzechów i zblendować na jednolitą masę.

Na koniec dodać masło i jeszcze raz zblendować. Przelać do czystych słoiczków, zakręcić i schować do lodówki.

Nutella z orzechów laskowych
Świeża jeszcze płynna nutella przelana do słoików
Nutella z orzechów laskowych
Nutella z orzechów laskowych po zblendowaniu ze wszystkimi składnikami
Nutella z orzechów laskowych
Masło dodane do orzechów zblendowanych z czekoladą
Nutella z orzechów laskowych
Czekolada roztopiona w gorącym mleku z cukrem
Nutella z orzechów laskowych
Orzechy laskowe po zmieleniu i zblendowaniu
Nutella z orzechów laskowych
Orzechy laskowe w trakcie prażenia na patelni