marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Obwarzanki plecione krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Plecione ciastka lub inne wypieki z krucho-drożdżowego ciasta sprawdzają się tak samo świetnie jak i kruche ciastka z różnymi dodatkami.

Obwarzanki plecione krucho-drożdżowe

Składniki:

Obwarzanki plecione krucho-drożdżowe

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 4 dag.drożdży suchych,
  • szklanka letniego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 pełne łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 60 dag.margaryny,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Obwarzanki plecione krucho-drożdżowe
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i letniego mleka i odstawić na 20 min. Potem dodać pozostałe składniki jak cukier waniliowy, resztę cukru białego ze szklanki, żółtka i mąkę pszenną. Najpierw wyrobić składniki, a potem pewną ich część oddzielić na stolnicy i do tej części dodać trzy łyżki kakao i jeszcze raz wyrobić, aby ciasto się zabarwiło na brązowo. Następnie rwać na kawałki po kawałku żółtego i brązowego ciasta, formować w dłoniach wałeczki oraz splatać ze sobą w kółeczka, tzw. bransoletki. Zostawić na stolnicy ciasteczka pod czystą lnianą ściereczką na prawie 40 min. Piekarnik nagrzać do temp.190-200 st. C. Ciasteczka po wyrośnięciu układać na lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze w 5 cm. od siebie. Piec z ok. 25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, zsunąć precelki na tacę i piec następne.

Tagi:

czekolada