Sposób przygotowania:
Obwarzanki plecione krucho-drożdżowe
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i letniego mleka i odstawić na 20 min. Potem dodać pozostałe składniki jak cukier waniliowy, resztę cukru białego ze szklanki, żółtka i mąkę pszenną. Najpierw wyrobić składniki, a potem pewną ich część oddzielić na stolnicy i do tej części dodać trzy łyżki kakao i jeszcze raz wyrobić, aby ciasto się zabarwiło na brązowo. Następnie rwać na kawałki po kawałku żółtego i brązowego ciasta, formować w dłoniach wałeczki oraz splatać ze sobą w kółeczka, tzw. bransoletki. Zostawić na stolnicy ciasteczka pod czystą lnianą ściereczką na prawie 40 min. Piekarnik nagrzać do temp.190-200 st. C. Ciasteczka po wyrośnięciu układać na lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze w 5 cm. od siebie. Piec z ok. 25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, zsunąć precelki na tacę i piec następne.