SUPERPRZEPIS

Obwarzanki z różanym wnętrzem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Obwarzanki  z różanym wnętrzem Więcej zdjęć (5)

Miały być małe obwarzanki, a wyszły ogromne ale ważne, że smaczne.

Składniki:

Obwarzanki z różanym wnętrzem

 

  • 5.1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag stopionego masła
  • 5 żółtek
  • 1\4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • marmolada różana

Sposób przygotowania:

Obwarzanki z różanym wnętrzem
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 szklankę mąki i cukier, wymieszać po czym zostawić do wyrośnięcia.Pozostała mąkę wymieszać z solą dodać do niej wyrośnięte drożdże, żółtka oraz stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Stolnice posypać mąką i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto, następnie pociąć pociąć je na paski 7cm na 25 cm i na środku każdego ułożyć pasek z marmolady, zlepić na środku i delikatnie wałkując wałeczek naciągać z wałeczka uformować precle lub tak jak ja coś w rodzaju obwarzanka, gotowe obwarzanki zostawić jeszcze na kilka minut do podrośnięcia. W wysokim rondlu rozgrzać olej( ja miałam pół na pół ze smalcem) i w gorącym tłuszczu smażyć obwarzanki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Obwarzanki  z różanym wnętrzem
z ciasta pociąć paski na których ułożyć marmoladę
Obwarzanki  z różanym wnętrzem
z paska ciasta uformować obwarzanki
Obwarzanki  z różanym wnętrzem
gotowe obwarzanki zostawić do podrosniecia
Obwarzanki  z różanym wnętrzem
wyrosnięte obwarzanki smażyć e gorącym tłuszczu